החלטנו! נכנסים להריון! אז מה עכשיו?

מזל טוב! החלטתם לקחת את הצעד הבא במערכת היחסים שלכם ולצרף עוד בן משפחה. אז מה עושים עכשיו (חוץ מהברור מאליו…)? מדוע צריך להתחיל מיד לקחת חומצה פוֹלית? מתי מפסיקים לעשן? האם יש לבצע שינוי בתזונה ובעיקר – איך נדע מתי מתבצע הביוץ? ד"ר משה רויבורט, מומחה בגינקולוגיה, יילוד, וטיפולי פריון במכבי מסביר.

ביוץ – עניין של זמן
הדימום הוסתי מופיע באופן קבוע למדי כ-14 יום לאחר הביוץ.  על כן, אצל אישה עם מחזור סדיר, כלומר עם מחזור שמופיע כל 28 עד 35 יום, ניתן להעריך את מועד המחזור על ידי חישוב של אורך המחזור הממוצע בשלושת החודשים האחרונים, והחסרה של 14 יום. לדוגמא, אצל אישה שבשלושת החודשים האחרונים המחזור הופיע אצלה כעבור 30 יום, 26 יום ו-28 יום, אורך המחזור הממוצע הוא 28 יום וניתן להעריך כי הביוץ שלה מתרחש סביב היום ה-14 למחזור (נהוג להתחיל את ספירת ימי המחזור מהיום הראשון לדימום הוסתי).

ואם המחזור אינו סדיר?
מדידת חום יכולה לסייע לנשים עם מחזור וסת לא סדיר או נשים המעוניינות לזהות את מועד הביוץ באופן מדויק יותר. האישה צריכה מידי יום, מתחילת המחזור, למדוד את חום גופה מיד לאחר שהתעוררה, עוד בטרם קמה ממיטתה. צפוי כי לאחרה ביוץ יעלה חום הגוף בכחצי מעלה. שיטה זו פשוטה וזולה, אך יעילותה מוגבלת מאחר והעליה בטמפרטורת הגוף מתרחשת בדרך כלל רק אחרי הביוץ, לעתים אפילו מספר ימים לאחר הביוץ, אך על מנת להשיג הריון אנו מנסים דווקא לזהות את הימים שקודמים לביוץ. בנוסף, אצל חלק לא מבוטל מהנשים, ובמיוחד אלו הסובלות מקושי להרות, לא מוצאים שום קשר בין מועד הביוץ לשינויים היומיומיים בחום הגוף. כך שעבור נשים רבות מדידת חום השחר גורמת יותר לטרדה מאשר לתועלת בזיהוי הימים בהם עליהן לקיים יחסים.

עֶרכה לזיהוי ביוץ
שיטה אחרת לקביעת מועד הביוץ הנה שימוש בערכה שנמכרת ללא מרשם בכל בתי המרקחת, ומכילה מקלונים לזיהוי בשתן של "הורמון ההצהבה" (ה- LH), הגורם לביוץ. השימוש בערכה לזיהוי הביוץ דומה לערכות הביתיות לבדיקת הריון. בהתקרב מועד הביוץ המשוער על הנשים לבדוק כל יום את השתן בעזרת המקלונים. כאשר מופיע במקלון הקו שמסמן את הפרשת הורמון ההצהבה ניתן להניח שהביוץ יתרחש כעבור כ- 24 שעות (טווח של 16 עד 48 שעות). העֶרכות כרוכות בעלות לא מבוטלת, במיוחד במקרים בהם המחזור לא סדיר ומספר ימי הבדיקה עד לזיהוי הביוץ רב. נשים רבות גם לא מתלהבות מהצורך לאסוף מידי בוקר דגימת שתן.

ניתן לשלב בין השיטות, ולהסתייע ביומן לרישום השינויים בחום הגוף ולהיעזר בו זמנית בערכה לזיהוי הורמון ה-LHבשתן, על מנת לזהות באופן מדויק יותר את מועד הביוץ.

או שפשוט הולכים לרופא…
רופא הנשים מבצע מעקב אחר הזקיקים המתפתחים בשחלות בעזרת בדיקות אולטראסאונד. שיטה זו אמינה מאד, אך מחייבת הפניה של רופא וביצוע של מספר בדיקות אולטראסאונד לאורך המחזור. לעתים נעזרים גם בבדיקות דם להורמונים אסטרדיול ופרוגסטרון על מנת להעריך באופן מדויק עוד יותר את מועד הביוץ.

מהי חומצה פוֹלית ולמה חשוב לקחת אותה לפני ההריון ובמהלכו?
חומצה פוֹלית (Folic Acid) הינה ויטמין מקבוצת B, החשובה לבניית כל תא בגוף וחיונית לחילוף החומרים. בהריון חיונית חומצה פולית להתפתחותו התקינה של המוח העוברי וכן לשאר מערכות הגוף של העובר.
המוח ואברי הגוף של העובר מתפתחים בעיקר בחודשיים הראשונים להריון, כשנשים רבות עדיין לא מוּדעות להריונן. על כן יש צורך מיוחד לקחת חומצה פולית כהכנה להריון ובמהלך שלביו המוקדמים.
משרד הבריאות בישראל ממליץ להתחיל לקחת חומצה פולית כבר בשלושת החודשים שלפני ההריון ולהמשיך לפחות בשלושת החודשים הראשונים של ההריון.

ומה עושים המעשנים?
לגוף לוקח זמן להתנקוֹת מהרעלנים הרבים המצוים בטבק, החודרים לגוף ומצטברים בו. לכן, אם בני הזוג, אחד או שניהם, מעשנים – חשוב להפסיק לעשן עוד לפני שמושג ההריון, כדי למנוע את הנזק לעובר הנגרם מרעלים אלה.

אנחנו מנסים ומנסים ולא מצליחים להכנס להריון, מתי צריך להתחיל בבירור פוריות ובטיפול?
ההגדרה הקלאסית של אי פריון הינה ניסיון להשיג הריון במהלך שנה תוך יחסי מין חופשיים ולא מוגנים. רק אחרי מיצוי תקופה זו מקובל לבצע בירור וטיפול. אצל נשים מעל גיל35 מומלץ להתחיל בבירור וטיפול אחרי תקופת ניסיון קצרה יותר של כ-6 חודשים.