מות המוח

בני משפחה שיקיריהם הגיעו למצב של מות המוח (הנקרא גם "מוות מוחי-נשימתי") עומדים בפני סיטואציה לא פשוטה – מדובר בקביעת מוות, אף שמערכות הגוף יכולות לתפקד לאחר מכן למשך ימים אחדים. ד"ר ברוך אלעד, נוירולוג, מסביר לנו על המצב המורכב הזה

"מות המוח הוא מצב של הפסקת כל תפקוד של המוח – גם קליפת המוח וגם גזע המוח – עקב בעיה מוגדרת" מסביר לנו ד"ר ברוך אלעד, נוירולוג. "הוא נקרא גם 'מוות מוחי-נשימתי' בלשון החוק מ-2008 שמסדיר את קביעת מות המוח. מדובר במצב בלתי-הפיך, שאי-אפשר לחזור ממנו. החלק השני של ההגדרה הוא שעל הסיבה להפסקת התפקוד להיות ידועה ומוגדרת – למשל טראומה, שבץ או חנק; אם הסיבה איננה מוגדרת אי-אפשר חוקית להתחיל בהליך קביעת מות המוח. במצב שבו המוח אינו מתפקד כלל כל תפקודי הגוף הנשלטים על ידי המוח ממשיכים אוטומטית תקופה קצרה, זה יכול להימשך אפילו כמה ימים.

"חשוב מאוד להבדיל בין מות המוח למצב וגטטיבי, מה שנקרא 'צמח'. במצב וגטטיבי אין מודעות לסביבה, אבל המערכות, בעיקר של גזע המוח, מתפקדות; לכן כל האיברים הפנימיים – כמו הלב, מערכת הנשימה והכליות – יכולים לפעול גם ללא הכרה או מודעות לסביבה. מצב זה, בניגוד למות המוח, יכול להימשך שנים".

איך מגיעים למצב של מות המוח?

"יכולות להיות סיבות רבות. אם הזכרנו חנק, אז הוא יכול להיגרם מהתקף אסתמה קשה, מהתקף אפילפסיה, מטביעה או מכל דבר אחר שמונע הגעת חמצן למוח. חבלת ראש קשה או שבץ מונעים אספקת דם סדירה למוח, וגם אז המוח אינו יכול לתפקד".

מהו התהליך שבו מגדירים את מות המוח אצל אדם?

"החולים האלה נמצאים בבית החולים תקופת מה במצב קשה או מגיעים אל בית החולים לאחר תהליך של החייאה והם מחוברים למכונת הנשמה, שעוזרת להם לנשום בזמן הליך האבחנה, והם גם מקבלים טיפול תרופתי ותמיכה בתפקודים גופניים חשובים. התהליך של קביעת מות המוח סדור והוא אורך זמן מה, משום שהוא מחייב בדיקה של התפקודים העיקריים של המוח – גם קליפת המוח וגם הגזע.

"מי שקובע את מות המוח הם רופאים שלא מעורבים בטיפול באותו החולה. אם ידוע מה גרם למצב – למשל טביעה – אז התהליך אורך כמה דקות. קובעים שאין שום תגובה לגירויים, אין תנועה עצמונית ואין נשימה עצמונית. חייבים להיעזר גם באחת מבדיקות העזר המפורטות בחוק כדי להראות שאין זרימת דם במוח, למשל אולטרסאונד או צנתור של כלי דם מוחיים, או שאין פעילות חשמלית במוח, למשל בדיקת פוטנציאלים מעוררים. קביעת מות המוח היא גם קביעת זמן המוות הרשמי.

"מדובר כמובן בתהליך מוסדר ומורכב מאוד, שהשתנה במהלך השנים. משום שהמשמעות היא קביעת מוות, אף על פי שמערכות הגוף מתפקדות עוד זמן מה, השתתפו בהכנת הפרוטוקולים בארץ גורמים רבים, ובהם הלשכה לאתיקה של ההסתדרות הרפואית ונציגי ציבור, כולל רבנים, כדי שהתהליך יהיה מוסכם ומקובל גם על החלקים הדתיים של הציבור. קביעת מות המוח יוצרת 'חלון הזדמנויות' שבו אפשר לקחת מהאדם איברים לתרומה ולהשתלה – בהסכמת בני משפחתו, כמובן. לכן חשוב שהפרוטוקולים יהיו מפורטים, מסודרים, שהקביעה תיעשה על ידי אנשים שלא היו מעורבים בטיפול בחולה ושנציגי כלל הציבור יסכימו עם ההגדרה וההליך".