אלרגיה לבוטנים

בוטנים הם מקור מזון טעים מזין ומאד אהוב בארץ ובעולם. אוכלים אותם כמו שהם, מומלחים, קלויים, כחלק מממרחים (חמאת הבוטנים המפורסמת) בחטיפים (אי אפשר לא להזכיר את הבמבה) ובתור תוספת לסלטים ומאכלים שונים. אך יש אנשים שעבורם שבר בוטן שהזדמן בטעות לצלחת שלהם עלול לפגוע בהם ואפילו להביא למותם. אלרגיה לבוטנים נחשבת לאחת מאלרגיות המזון החריפות ביותר, היכולה לגרום להלם אנפילקטי ובמקרים מסוימים, ללא טיפול מתאים – אף למוות. יתרה מכך – בשנים האחרונות מתרבות הראיות לכך שאחוז הילדים הסובלים מהן נמצא בעלייה.

ארגוני הבריאות השונים והקהילה הרפואית עדיין מצויים במחלוקת בנוגע לגורמי הסיכון לאלרגיה ולאופן מניעתה.  לימור טל-פוני, דיאטנית קלינית, רכזת תחום תזונת ילדים מחוז מרכז במכבי שירותי בריאות מסבירה כי אם בעבר המליצו ב AAP-(הארגון האמריקני לרפואת ילדים) שלא לאכול בוטנים בזמן ההריון, הרי שההמלצות המעודכנות אינן תומכות בהגבלות מזון במהלך ההריון, שמטרתן למנוע אלרגיה בתינוק. אך ההמלצה מייחסת להנקה במשך ארבעה חודשים לפחות השפעה חיובית על מניעת האלרגיה.

האם יש קשר בין אכילת בוטנים בהיריון ואלרגיה לבוטנים?

למרות המלצת ה-APP פורסם לאחרונה מחקר חדש המרמז על המצאות קשר בין צריכת בוטנים במהלך ההריון לרגישות לבוטנים אצל הילוד. המחקר בדק 503 תינוקות בעלי אלרגיות לביצים ו/או חלב, אך לא לבוטנים. אצל 140 מהם נתגלה החלבון IgE, שרמות גבוהות שלו נמצאות בדמם של אנשים האלרגים לבוטנים. חשוב לציין כי לא כל אדם עם רמות גבוהות של IgE סובל מאלרגיה לבוטנים. בבדיקה שערכו החוקרים נמצא כי רמות צריכת הבוטנים של האם במהלך ההריון היו קשורות ביחס ישיר לרמות חלבון זה אצל התינוקות.

הממצאים הם ראשוניים ולא ניתן להסיק מהם שישנו קשר חד משמעי בין אכילת בוטנים בהריון לבין אלרגיה בתינוק, אך שהדבר בהחלט מעורר שאלות בנושא. הנחיות משרד הבריאות בישראל, שיצאו במאי 2009, ממליצות על התחלת חשיפת התינוק לכל סוגי המזון, מלבד חלב פרה, מגיל ארבעה חודשים ועד גיל שישה חודשים.

יחד עם זאת, מעניין לדעת כי דווקא בבריטניה, שם מקפידים בשנים האחרונות על אי-חשיפה לבוטנים בשנים המוקדמות לחיים, שכיחה האלרגיה לבוטנים פי עשרה מבישראל, בה תינוקות נחשפים לעתים בגיל מוקדם לחטיפי בוטנים פופולריים. מחקר בנושא זה מתקיים במקביל בישראל ובאנגליה וייתכן שממצאיו יסייעו לשפוך אור על הנושא.

אצל נשים בהריון אין צורך להימנע מאכילת בוטנים, אך במידה ויש רקע של אלרגיה לבוטנים במשפחה, כדאי להיוועץ עם אנשי המקצוע הרפואיים.