תפוחי אדמה או בטטות? מיתוסים ועובדות על הירקות האהובים

תפוחי אדמה על האש

מה אתם אוהבים יותר לאכול, תפוח אדמה או בטטה? איילת בוגין, דיאטנית במכבי, משתפת אותנו בכמה עובדות בנוגע לירקות הכי טעימים על המנגל. בחנו את הידע שלכם בנושא בשאלון הבא.

  • החלק הכי מזין בתפוח האדמה הוא הירק עצמו, אין צורך לאכול את הקליפה.
    לא נכון. הסיבים של תפוח האדמה מצויים בקליפתו, ולכן מומלץ מאד לאכול גם אותה.
  • הקלוריות שבמנת תפוח אדמה שוות לקלוריות שבפרוסת לחם.
    נכון. מנה אחת של תפוח אדמה בגודל אגרוף מכילה 70-80 קלוריות והיא שווה לערך הקלורי של פרוסת לחם, אך לא בהכרח משביעה כמוה.
  • תפוח האדמה הוא ירק מזין במיוחד, לכן יש לאכול ממנו כמה שיותר.
    לא נכון. תפוח האדמה בעל אינדקס גליקמי גבוה – מדד המייצג את ההשפעה של מזונות עם פחמימות על רמות הסוכר בדם. המדד הגליקמי נמדד בסקאלה של 0%-100%. המדד הגליקמי של כ-100 גרם תפוח אדמה הינו כ-80%, ערך הנחשב לגבוה. מזונות בעלי ערך גליקמי גבוה מקשים על הירידה במשקל ועשויים לגרום לרמות סוכר ושומן גבוהים בדם, לעליה במשקל, לתחלואות לב וכלי דם, ולכן מומלץ לאכלם באופן מבוקר.
  • ערכה הגליקמי של הבטטה גבוה יותר מזה שבתפוח האדמה בשל מתיקותה.
    לא נכון. לבטטה, למרות טעמה המתוק, ערך גליקמי של 51% בלבד, ככל הנראה הודות לכמות הסיבים התזונתיים הגבוהה יותר הנמצאת בו.
  • הבטטה עשירה מאד בוויטמינים מקבוצת B ובמינרלים.
    נכון. בבטטה יש כמות גבוהה של ויטמינים ומינרלים. הבטטה עשירה במיוחד בבטא קרוטן המהווה מקור לוויטמין A, בוויטמינים מקבוצה B (בפרט בוויטמין 6B), במינרלים: אשלגן, מגנזיום וברזל, וכן בנוגדי החמצון החשובים – ויטמין C ו-ויטמין E.