קחו כורסה: מפריכים מיתוסים על הנקה ותזונה

להנקה חשיבות רבה הן עבור התינוק והן עבור האם המיניקה זה לא סוד, אבל גם נקשרו בה לא מעט מיתוסים, חלקם שגויים, שחשוב להפריך. עשינו לכן סדר וגם הסברנו מה נכון וממה כדאי להימנע. קחו כורסה נוחה וכנסו לקרוא

הנקה אמא תזונה תינוק מניקה הורות

הנקה היא הדרך הטובה ביותר להזין את תינוקך. ההנקה מספקת לרך הנולד את כל אבות המזון הדרושים להם להתפתחות תקינה בחודשים הראשונים לחייהם. להנקה יתרונות בריאותיים רבים הן לאם והן לתינוק. עם זאת, ישנם מיתוסים רבים סביב תזונה בהנקה שעלולים להוביל לבלבול וחרדה אצל האמהות הטריות. במאמר זה נפריך כמה מהמיתוסים הנפוצים ביותר על תזונה בהנקה. נדון בחשיבותה של התזונה הבריאה לאמהות המניקות, ממזונות שניתן לאכול בזמן הנקה, ומזונות שכדאי להגביל את צריכתם:

ניתן להתחיל דיאטה לירידה במשקל מיד לאחר הלידה, ללא חשש לפגיעה בייצור החלב

לא נכון.

רצוי לחכות עד שהתינוק יהיה לפחות בן שישה שבועות לפני קיום כל מאמץ לשם ירידה במשקל. גוף האישה זקוק לתקופת זמן זו בכדי להתאושש מהלידה ולהצליח לבסס את כמויות החלב. נשים שאוכלות בצורה מסודרת, מאבדות בדרך כלל כ-0.8 ק"ג לחודש בששת החודשים הראשונים להנקה.

מומלץ להתייעץ עם דיאטנית קלינית להתאמת תזונה מאוזנת המאפשרת ירידה מתונה במשקל מבלי לפגוע בייצור חלב האם.

בזמן הנקה יש להמנע מאכילת מזונות הגורמים לגזים אצל התינוק כגון: עדשים, אפונה, שעועית, כרוב, כרובית וברוקולי

לא נכון.

גזים וכאבי בטן (או בשמם הרשמי "קוליק" – Colic), מופיעים אצל תינוקות רבים בשלושת החודשים הראשונים לחייהם. בחודשים אלו מערכת העיכול של הרך הנולד מבשילה ומסתגלת לעיכול חלב האם. תהליך זה הדרגתי ולעיתים מלווה בכאבי בטן אצל התינוק.

לאור זאת לא מומלץ להמנע מקבוצות מזון חשובות כמו קטניות וירקות מצליבים, בייחוד לאור היתרונות התזונתיים הרבים שבהן. באופן דומה גם שתייה מוגזת אינה משפיעה על עיכול התינוק. הגזים בשתיה המוגזת עשויים לגרום לשיהוקים אצל האם בלבד.

טעמו של חלב האם הוא קבוע ואינו מושפע מהמזונות אותם אוכלת האם

לא נכון.

טעמים של המאכלים השונים כגון שום ובצל וכן מגוון התבלינים, משפיעים על טעמו של חלב האם. כאשר האם המניקה מגוונת את תזונתה, היא חושפת את התינוק היונק לטעמים שונים כבר בשלב ההנקה ומכינה אותו לשלבי האכלה המתקדמים יותר.

שתיית משקאות המכילים אלכוהול וקפאין אסורה באופן מוחלט בהנקה

לא נכון.

לא קיים איסור מוחלט לצריכת משקאות אלו בתקופת ההנקה, אך חשוב לזכור:

הרכב החלב מושפע מהרכב דמה של האם, על כן קפאין ואלכוהול ששותה האם עשויים לעבור לחלב האם ולהגיע לתינוק היונק.

עם זאת צריכת קפאין מתונה (עד 200 מ"ג, המשתווה ל-2 כוסות נס קפה) אפשרית בתקופת ההנקה. מומלץ להמנע מצריכת משקאות המכילים קפאין כשעתיים לפני ההנקה (או לפחות להקפיד לשתות אותם מיד עם סיום ההנקה), זאת על מנת לאפשר לקפאין להתפנות מהדם ולמנוע מעברו לחלב.

גם צריכת משקאות אלכוהוליים בכמות קטנה אפשרית בתקופת ההנקה. ניתן לצרוך מנת אלכוהול אחת (כוס יין או בקבוק בירה קטן). חשוב לזכור שאלכוהול מתפנה מדמה של האם במשך 3-3.5 שעות, על כן יש להרחיק את מועד שתיית המשקה האלכוהולי ממועד ההנקה לפרק זמן זה.

בהנקה יש להקפיד על שתיית 3 ליטרים של מים ואכילת כמות כפולה של קלוריות על מנת לאפשר ייצור מספיק של חלב האם

לא נכון.

יש להקפיד על שתייה ואכילה מספקת בתקופת ההנקה, אך אין הכרח בכמויות גדולות במיוחד. שתיית 2 ליטרים של מים וצריכת כ-1800 קק"ל ביום יספיקו בהחלט. כפי שלא אוכלים בשביל 2 בהריון, כך גם לא בהנקה.

מומלץ להתייעץ עם דיאטנית קלינית להתאמת תזונה מאוזנת שתומכת באופן מיטבי בהנקה.

חשוב לשלב בירה שחורה, שקדים, שיבולת שועל על מנת להגביר את ייצור החלב

לא נכון.

קיימים מגוון מזונות שנחשבים ל"מעודדי ייצור חלב" (Galactogogues), אך תרומתם לא הוכחה מחקרית.

נכון להיום הוכח כי ייצור החלב מושפע בעיקר מהביקוש: ככל שהתינוק יונק יותר, השד מייצר כמות חלב גדולה יותר. חלב האם מכיל חלבון ייחודי (FIL) שמווסת את ייצור החלב בשד ואף תורם להתפתחות המעי של התינוק. כאשר התינוק יונק, חלבון זה מפונה מהשד והדבר מעודד ייצור חלב נוסף.

* יש לציין כי קיימים מספר מחקרים המראים השפעה חיובית של חילבה על ייצור החלב.

הרכב חלב האם תלוי בתזונתה של האמא המניקה

נכון ולא נכון:

חלב האם הינו מזון מופלא שנוצר בהרכב הדרוש לתינוק ומשתנה בהתאם לצרכיו ההתפתחותיים ולשלב הגדילה בו הוא נמצא. חלק גדול ממרכיבי חלב האם אינם תלויים בתזונתה, כגון: פחמימות, חלבונים ואף כמות השומן הכללית.

עם זאת, ישנם מרכיבים ספציפיים כמו חומצות השומן מסויימות, חלק מהויטמינים ומינרלים שרמתם עולה בחלב האם בהתאם לכמות הנצרכת. כך לדוגמא מומלץ לאמהות טבעוניות להקפיד על נטילת תוסף B12 על מנת להבטיח את כמותו המספקת בחלב. ככלל לטובת בריאות האם ולמניעת הידלדלות של מאגרי הויטמינים והמינרלים בגופה, חשוב להקפיד על תזונה בריאה, מגוונת ומאוזנת.

מומלץ להתייעץ עם דיאטנית קלינית להתאמת תזונה מאוזנת התורמת להרכב מיטבי של חלב האם.